Danske forskere diskuterede fremtidens universitet

I starten af november løb konferencen Purpose of the Future University af stablen på Aarhus Universitet. Konferencen tiltrak mange internationale forskere, men også mange interesserede fra danske universiteter fandt vej til konferencen om fremtidens universitet.

“Vi er blevet bekræftet i, at vi er på rette vej, med det vi gør. Vi har hørt nogle nye folk, og især hovedtalerne har givet os nye vinkler på det, vi laver. Vi har været til mange internationale konferencer inden for samme område, og vi synes det her har høj standard. Vi er virkelig imponerede over alle de folk, der kommer. Det har været rigtig fint og meget inspirerende.”

Sådan fortæller Lone Krogh Kjær-Jakobsen fra Aalborg Universitet, der sammen med Annie Aarup Jensen holdt oplæg under titlen: Re-thinking curriculum for the 21st century learners.

De to deltagere fra Aalborg Universitet havde i deres oplæg fokus på fremtidens universitet i relation til den omkringliggende verden. De argumenterede bl.a. for, at vi, grundet ændringer i samfundet, bør gentænke læseplaner og studieordninger på universiteterne.

Konferencen har, ifølge Lone Krogh Kjær-Jakobsen, været med til at bekræfte de to lektorer i, at netop denne type forskning er vigtig at arbejde videre med.

Hvad er formålet med fremtidens universitet?

Miriam Madsen, ph.d.-studerende ved Danmarks Pædagogiske Universitet (DPU), benyttede også konferencen til at holde oplæg om fremtidens universitet i relation til den omkringliggende verden.

Det gjorde hun med udgangspunkt i sit eget ph.d.-projekt, der omhandler dagsordenen om, at videregående uddannelse skal være mere rettet mod arbejdsmarkedet, særligt med fokus på, hvad dagsordenen gør ved, hvordan vi laver videregående uddannelse i Danmark.

“Mit arbejde relaterer sig meget præcist til konferencens tema, idet mit ph.d.-projekt og det konkrete oplæg taler ind i spørgsmålet om, hvad formålet med universitetet er, og hvordan det måske ændrer sig eller presses af de aktuelle politikker”.

Nye vinkler på universitetsforskning i Danmark

Konferencens hovedtalere åbnede, ifølge Miriam Madsen, op for refleksioner omkring, hvordan vi grundlæggende skal forstå universitet. Derudover fremhæver hun, at konferencen har været inspirerende i forhold til ny forskning, som endnu ikke har slået igennem i Danmark:

“Noget af det, der inspirerede mig, var drøftelserne af, om man skulle forstå universitetet som en blæksprutte eller som en økologi med en pluralistisk eksistens. Jeg var også inspireret af de filosofiske spørgsmål, som relaterede sig til mit eget projekt, herunder studier af liberal arts education, som ikke er noget vi kender i Danmark, men hvor mange af de samme spørgsmål er relevante.”